Ziduri între vii…

”Ziduri între Vii” este numele unei străzi de la margine de București, pe lângă care trec adeseori în drumurile mele pe două roți. Este un nume cam ciudat atribuit unei străzi, așa cum neobișnuite sunt numele a numeroase ulițe din urbea de pe malurile Dâmboviței. Probabil  pe locul străzii cu pricina, cu ani în urmă se întindeau viile târgoveților.

De fiecare dată când văd placa cu numele acestei străzi îmi amintesc de una din lecturile mele de demult, cred că era o prefață la una din piesele de teatru ale unui dramaturg american. Să zicem Tennessee Williams sau poate Arthur Miller sau poate Eugen O’Neil. Textul vorbea de un subiect frecvent în dramaturgia nord-americană: imposibilitatea comunicării între oameni.  Un zid între oameni îi  împiedecă să comunice. Și de aici se nasc dramele.

Astfel de ziduri există și pe meleagurile noastre. Le putem vedea la tot pasul inclusiv pe strada mai sus pomenită. Câteva fotografii realizate în împrejurimile străzii vorbesc de la sine despre aceste ziduri care marchează adeseori diferența între bogăție și mizerie, între educație și incultură, între muncă și pasivitate, între șansă și nenoroc, între respectul față de lege și încălcarea acesteia.

CUM și CINE trebuie să dărâme aceste ziduri? Iată două din multele întrebări pe care nu le putem ocoli atunci când pe drumurile noastre întâlnim astfel de ziduri… Și la care întrebări, fiecare dintre noi își poate afla – mai devreme sau mai târziu – propriile răspunsuri…