”Singur spre școală”

Program de burse destinat sprijinirii accesului la învățătură a copiilor și tinerilor a căror părinți se află în detenție


În primăvara anului 2014 o idee de proiect a început să prindă contur.

De peste 10 ani Fundația SVASTA era implicată activ în sprijinirea copiilor și tinerilor doritori să învețe, dar lipsiți de posibilități materiale și aflați în risc de abandon școlar. Drumul spre școală pentru, nu puțini, dintre aceștia este adeseori un drum lung și anevoios și totodată un drum greu.

O luptă nu doar cu troienele sau cu torentele iscate din senin de o rupere de nori. Este și o luptă a lor și a familiilor lor cu greutățile vieții. Cu lipsurile de tot felul, cu nevoile, cu sărăcia care îi poate împiedeca să învețe.

Iar ei, acolo în satul sau orașul lor din Maramureș sau Moldova, din Ardeal sau Oltenia, din Dobrogea sau din Bihor, de peste tot din România noastră reală, pășesc pe drumul lor spre școală…

A fi alături de ei, pe acest drum  este deviza Fundației SVASTA.

Iar noi am întins o mână de ajutor acestor copii și tineri. Bursele oferite de noi le-au permis acestora să-și finalizeze cu succes studiile, mulți dintre ei sunt astăzi ingineri, economiști, juriști, profesori, medici.

Iar drumul nostru al Fundației a mers și el mai departe. Începând cu anul 2014 ne-am îndreptat atenția noastră spre un grup țintă de copii și tineri, aflat prin natura destinului într-o situație limită, cu grave consecințe pentru viitorul lor. O categorie de copii năpăstuiți de soartă și la care poate puțină lume se gândește.

Noi Fundația SVASTA ne-am gândit la ei!

La copiii și tinerii având un părinte în detenție, amenințați de spectrul sărăciei, al marginalizării și stigmatizării sociale și al imposibilității de a-și continua școala.

Așa a apărut proiectul nostru ”Singur spre școală” un proiect unic în peisajul acțiunilor desfășurate în domeniul educației de către societatea civilă din România.

Am avut prilejul în acești ani să pășesc dincolo de porțile mari de tablă ale tuturor Penitenciarelor din România. Am putut cunoaște o lume aflată – prin natura constituirii ei – undeva la marginea societății, o lume underground cu luminile și umbrele ei. Am putut cunoaște, acolo în spatele gratiilor zeci și sute de semeni ai noștri, pe care societatea, urmare propriilor lor fapte, i-a lipsit prin forța legii de un drept fundamental al fiecărui dintre noi: dreptul de a fi liber. Iar acești condamnați pe care societatea îi consideră pe drept cuvânt vinovați: tâlhari, escroci, criminali, , au și o calitate pe care nu trebuie să o uităm. Mulți dintre ei sunt părinții unor copii care nu au nici-o vină, absolut nici-o vină, și care adeseori, pe nedrept, sunt și ei condamnați la stigmatizare și marginalizare socială, riscând să repete nefericitul destin al propriilor părinți, printr-o recidivă dincolo de o generație! Peste 300 de astfel de copii și tineri, având părinții în detenție au primit din partea Fundației SVASTA o bursă care le-a permis să-și continue cu succes studiile.

Aceștia nu mai sunt singuri în drumul lor spre școală. Ajutorului material pe care l-au primit și care le permite să-și cumpere rechizitele pentru școală și adeseori încălțările necesare ca să poată merge la școală, li se adaugă și un sprijin cel puțin la fel de important, de care fiecare ființă omenească are nevoie – sentimentul că  nu este singur. Că  nu este abandonat!