Festivalul Multiart pentru deţinuţi – Dana CENUŞĂ – Descătuşarea prin cultură

Ca în fiecare an și acum în noiembrie 2018, teatrul Nottara a fost gazda unui eveniment mai deosebit. Un festival denumit Multiart în care actorii de pe scenă nu erau profesioniști. Nu făcuseră studii de specialitate și nici nu cred că urcaseră vreodată pe o astfel de scenă precum cea de la teatrul de pe bulevardul Magheru din București.


Pentru un trecător pe acest bulevard din inima Capitalei, afișele și vitrinele luminoase constituiau o invitație de a intra la un spectacol de teatru mai aparte. Dacă acest trecător ar fi privit cu oarecare atenție, ar fi remarcat că undeva pe o strada laterală, în dreptul unei uși pe care scrie ”intrare actori” se afla – în mod neobișnuit desigur parcat, un fel de autobuz, de culoare albă, la care îi lipseau geamurile. Iar dacă s-ar fi apropiat, ar fi înțeles că autobuzul cu pricina era de fapt destinat transportului unor călători mai speciali: deținuții, sau cum li se spune într-un limbaj ”politically corect” – persoane private de libertate.

Dar pe scenă aceștia deveneau actori. În cel mai propriu sens al cuvântului. Este cred a 5-a ediție a acestui Festival la care Fundația SVASTA a fost invitată să participe, desigur în calitate de spectator. Și de fiecare dată sunt impresionat de acest demers artistic deosebit. Care le prilejuiește unor semeni de ai noștri ce-și duc existența pentru un timp mai scurt sau mai lung în spatele gratiilor, ca în acele zeci de minute când se află pe scenă să poată evada. În fotografia alăturată ei devin personajele lui Cehov care sunt priviți cu admirație și cu bucurie de cei din sală, nu puțini dintre ei, prieteni, cunoscuți, părinți sau copii ai actorilor pentru o seară.

O seară de neuitat pentru ei actorii și pentru noi spectatorii…