Două plăci memoriale pentru un străbunic și un bunic


10 septembrie 2018 – un nou început de an școlar la Tulca, județul Bihor. Sub semnul Centenarului Marii Uniri, în cadrul unei ceremonii emoționante au fost evocate două personalități ale comunei Tulca: Nestor Porumb (1855 – 1938) și Dimitrie Popa (1894 – 1963)

Biserica, școala și primăria au fost prezente la acest eveniment organizat din inițiativa Fundației SVASTA.

Pe străbunicul meu nu l-am cunoscut decât din poveștile bunicii care vorbea cu evlavie despre un preot cu o barbă lungă și albă a cărei siluetă înaltă putea fi zărită pe ulițele satului. Târziu i-am găsit locul de veci așezat sub streașina bisericii construită de el cu aproape 140 de ani urmă.

De la bunicul meu am aflat pentru prima dată despre un eveniment care în acei ani era trecut sub tăcere în cărțile de istorie – Marea Unire de la Alba Iulia. Și tot la el apelam atunci când, copil fiind doream, să-mi cumpăr câte o carte, dar îmi mai lipseau câțiva lei…

Am dezvelit cele 2 plăci memoriale așezate la intrarea în școala care poartă numele de ”Nestor Porumb”, cu un sentiment profund de recunoștință. Față de ei, de cei doi bărbați și față de destinul care mi-a oferit această șansă.