Conferința Națională de Educație Penitenciară
”Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură”

Iași, noiembrie 2018


Un eveniment prestigios a avut loc în zilele de 15 – 18 noiembrie 2018, în capitala Moldovei. Iașiul a găzduit în aceste zile în monumentalul Palat al Culturii o conferință dedicată unui subiect, ancorat în egală măsură în istoria recentă a României, cât și de extremă actualitate pentru zilele noastre: ”Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură”.

În cadrul tematicii reeducării și reintegrării sociale a deținuților, Fundația SVASTA a avut prilejul de a prezenta pe larg programul ”Singur spre școală” destinat sprijinirii familiilor celor aflați în detenție și în mod deosebit a copiilor și tinerilor amenințați de riscul unui abandon școlar.

Rezultatele programului desfășurat în colaborare cu Fundațiile VELUX din Danemarca a stârnit un real interes în rândul participanților mai ales prin modalitatea ”live” de prezentare a acestor rezultate. Alături de domnul dr.ing. Iulian SVASTA au fost prezenți 3 studenți (drept, medicină, jurnalism din Roman, Suceava și Drobeta Turnu Severin) beneficiari ai bursei oferite de Fundația SVASTA în cadrul acestui program.

Programul a permis pe parcursul celor 4 ani de implementare sprijinirea a 322 de elevi și studenți din toate colțurile țării, Fundația SVASTA fiind alături de ei pe drumul lor spre școală. Acest drum al Fundației va continua și în anii următori – acesta a fost în principalul mesajul transmis participanților la acest eveniment, mesaj recepționat cu mult interes și apreciere.

Cu același prilej a fost prezentat și albumul de pictură editat de Fundația SVASTA ”Pictura după gratii”, care conține 113 lucrări realizate de persoane private de libertate. Unul dintre acești deținuți, astăzi pictorul consacrat Alex GHEORGHIU și-a împărtășit din experiența sa din perioada celor 13 ani de detenție, în care și-a descoperit vocația de pictor. O expoziție conținând câteva din lucrările sale a fost organizată în holul sălii Henri Coandă din Palatul Culturii, subliniind încă odată ancorarea puternică a preocupărilor Fundației SVASTA în domeniul de referință al reintegrării sociale a semenilor noștri, aflați vremelnic prin natura propriului lor destin, pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat, în spatele gratiilor.

Este o misiune pe care Fundația SVASTA și-a asumat-o de peste un deceniu.

Prezentare 1 (PDF, 7MB)
Pictorul Alex GHEORGHIU se destăinuie (PDF, 4MB)