11 decembrie în 2010, 16 decembrie în 2011, 23
noiembrie în 2012 și în 2013 din nou Sâmbătă 23 noiembrie
.

În fiecare din aceste zile, bursierii Fundației SVASTA s-au întâlnit în București. Venind din Maramureș, intalnire 1Bucovina, Moldova, Crișana, Ardeal, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, unii dintre ei pășind pentru prima dată în marele oraș cunoscut doar de la televizor, în acest an,
întâlnirea lor a început de fapt Vineri cu o seară înainte când în vechea cameră de tezaur a clădirii unei foste bănci din Centrul vechi al Bucureștiului interbelic, devenită astăzi ”Grand Cafe Van Gogh”, ei s-au revăzut. Un alt tezaur, de data aceasta, al timpurilor noastre, alcătuit din tinerețea, entuziasmul, energiile și ambițiile unor elevi și studenți, alături de care, pe drumul lor spre școală, se află și Fundația SVASTA.

Ziua de Sâmbătă 23 noiembrie 2013, a început în clădirea din Piața Romană nr. 5, care păstrează eleganţa vechilor case bucureştene și unde în inima Capitalei, se află librăria Bastilia Acolo tinerii bursieri s-au întâlnit în ambianța neconvențională și primitoare de la etajul  II, unde pătrunzi urcând printre rafturile înțesate cu cărți ale librăriei.

 librariaÎntâlnirea a început cu o prezentare despre Fundația SVASTA. Imagini din ”preistoria” Fundației, de dinainte de 2007 și apoi ulterior din anii care s-au scurs recent, au fost comentate de cei din sală prezenți la diferitele evenimente și care s-au revăzut pe ecran: printre studenții Universităților din București, Cluj-Napoca sau Sibiu au fost prezenți și ”veteranii” Mădălina și Lucian, primii bursieri ai Fundației,care ne-au povestit din experiența lor,dar în același timp
s-au bucurat odată cu actualii bursieri de feeria momentului.

int4A urmat apoi o sesiune de prezentări ale participanților din care aceștia au aflat mai multe detalii despre fiecare dintre ei: de unde sunt, care sunt lucrurile care le plac și ce anume le displace, cu ce instrument muzical se identifică sau le-ar fi plăcut să fie și multe altele.

Iar apoi Gabriel (student al Facultății de Muzică al Universității din Brașov) ne-a purtat împreună cu vioara lui într-o călătorie muzicală prin trei veacuri. Muzica lui Johann Sebastian Bach, Ciprian Prumbescu și Carlos Gardel a răsunat spre bucuria ascultătorilor, în spațiul încărcat de istorie și înțesat de cărți al Librăriei ”Bastilia” din Piața Romană.

Alături de vioară, cei prezenți au fost fermecați și vocea lui Sergiu, care ne-a cântat o colindă(AICI)  int5amintindu-ne de perioada ce urmează – sărbătorirea Nașterii lui Iisus.

Iar după muzică a urmat poezia. Doi dintre bursierii Fundației: Ioana și Alexandru au citit din creațiile lor literare:
Ioana o poezie (AICI) iar Alexandru un eseu.

 

O carte pentru fiecare – o
poveste pentru toți…

int6Și fiindcă întâlnirea s-a desfășurat în incinta unei librării nu se putea să nu plecăm fără să vedem noutățile sau ca ceilalți să-și caute poate cărțile mult dorite. Astfel fiecare bursier a avut ocazia să-și aleagă o carte,iar fiecare ne a spus o mică poveste conținând motivația alegerii făcute: de la un roman polițiste, la o carte scrisă de părintele Constantin Virgil Gheorghiu, de la o lucrare de dezvoltare personală la un volum despre comunicare, fiecare și-a găsit ceea ce i-a fost pe plac.

În încheiere domnul Iulian SVASTA a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest eveniment. (AICI)

De la Librăria Bastilia, întâlnirea a continuat cu participarea comună la un spectacol la Opera Română, respectându-se astfel tradiția de la întâlnirea din 2012,când au mers tot la Operă. De acestă dată bursierii au urmărit spectacolul ”L’Elisir d’amore” de Gaetano Donizetti.

Ultima zi a întâlnirii, Duminică 24 Noiembrie, studenții și elevii Fundației s-au plimbat prin București, Palatul Parlamentului – Muzeul Național Cotroceni (Biserica Cotroceni) – Grădina Botanică.

Clipa despărțirii a sosit după-amiaza când fiecare a trebuit să plece spre casă, promițând totuși că vor reveni și la anul cu alte povești,cu impresii,trăiri poate în aceeași formulă,sau de ce nu, alături de alți bursieri mai vechi sau mai noi.

Iar     apoi a venit și după-amiaza:

La revedere și …

…drum bun spre casă…